Kam „najlepší priateľ človeka“ nemôže

Kam „najlepší priateľ človeka“ nemôže
[2011-02-21]
Zákon č. 282/2002 Z.z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon) a VZN mesta Sereď č. 6/2002 o niektorých podmienkach držania psov (ďalej len VZN) obmedzujú voľný pohyb psov na určených miestach.

Na území mesta Sereď je voľný pohyb psov zakázaný na verejných priestranstvách a v priestoroch označených viditeľným nápisom „Voľný pohyb psa zakázaný“. V Seredi sú tabuľky upravujúce voľný pohyb psov umiestnené inak než vymedzuje zákon a VZN, a malo by dôjsť k ich výmene.

So svojim psom nemôžete vstúpiť do žiadnej verejnej inštitúcie, ktorá je označená nápisom „Vstup so psom zakázaný“. Na území mesta Sereď sú tabuľky so zákazom vstupu so psom umiestňované tiež na detských ihriskách.

Držiteľ psa je povinný zabezpečiť, aby sa pes nepohyboval voľne na miestach, ktoré na to nie sú výslovne určené. Miesta povoleného voľného pohybu psa nájdete na http://www.sered.sk/spravy/520. V prípade, že držiteľ psa nezabráni voľnému pohybu psa, okrem priestorov na to určených, alebo mu pes utečie z dvora, alebo utečie osobe, ktorá psa vedie pri vychádzke a pohybuje sa sám po meste, dopustí sa priestupku podľa § 7 ods. 1 písm. f) zákona č. 282/2002 Z.z., za ktorý mu môže byť uložená pokuta do 165 eur.

Priestupku podľa § 7 ods. 2 písm. e) zákona č. 282/2002 Z.z. sa dopúšťa osoba, ktorá psa vedie v prípade, ak nerešpektuje zákaz vstupu so psom alebo zákaz voľného pohybu psa, za ktorý jej môže byť uložená pokuta do 65 eur.

Porušenie povinností, ktoré ukladá VZN Mesta Sereď č. 6/2002 držiteľom psov a osobám, ktoré psa vodia, napĺňa skutkovú podstatu priestupku podľa § 48 zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch, za ktorý môže byť uložená pokuta do 33 eur.

Vaša mestská polícia – odd. krim. prevencie
Rozšírenie MŠ D. Štúra v Seredi
Európsky fond regionálneho rozvoja
Európsky sociálny fond
Nadačný fond detí v bezpečí
Vybavenie odborných učební
Duálne vzdelávanie
Fond na podporu športu
Fond na podporu športu
Sereď v pohybe
Sereď v pohybe
Výstavba novej športovej infraštruktúry v meste Sereď - Tenisový areál Sereď